top of page

Penobscott River Trade Route

Public·236 members

Aparate De Masurare Si Control Referat


Aparate de masurare si control referat




Aparatele de masurare si control sunt dispozitive care permit determinarea valorii unei marimi fizice sau chimice si compararea ei cu o valoare de referinta. Aparatele de masurare si control sunt folosite in diverse domenii de activitate, cum ar fi industria, agricultura, transportul, comunicatiile, medicina, educatia etc. Aparatele de masurare si control au rolul de a asigura calitatea produselor si serviciilor, de a optimiza procesele tehnologice, de a preveni si elimina defectele, de a proteja mediul si sanatatea oamenilor.




aparate de masurare si control referat


Download Zip: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fjinyurl.com%2F2tUxCT&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw0YaM0fq1oidu0oHDS5fKkA



Tipuri de aparate de masurare si control




Aparatele de masurare si control pot fi clasificate dupa mai multe criterii, cum ar fi: marimea masurata, principiul de functionare, destinatia, precizia, constructia etc. In functie de marimea masurata, aparatele de masurare si control pot fi: mecanice, termice, electrice, magnetice, optice etc. De exemplu:


  • Aparatele de masurare si control mecanice masoara marimi mecanice, cum ar fi lungimea, unghiul, aria, volumul, timpul, viteza, turatia, acceleratia, frecventa, amplitudinea vibratiilor, forta, presiunea, densitatea lichidelor, nivelul etc. Exemple de astfel de aparate sunt: rigla gradata, sublerul, micrometrul, raportorul, planimetrul, biureta, cilindrul gradat, orologiul, ceasornicul, cronometrul, vitezometrul, anemometrul, tubul Pitot, tahometrul, accelerometrul, frecventmetrul, seismometrul, dinamometrul, balanta, cantarul etc.



  • Aparatele de masurare si control termice masoara marimi termice, cum ar fi temperatura si cantitatea de caldura. Exemple de astfel de aparate sunt: termometrul si calorimetrul.



  • Aparatele de masurare si control electrice masoara marimi electrice sau alte marimi convertite in marimi electrice. Exemple de astfel de aparate sunt: ampermetrul (masoara intensitatea curentului electric), voltmetrul (masoara tensiunea electrica), wattmetrul (masoara puterea electrica), fazmetrul (masoara faza curentului electric), frecventmetrul (masoara frecventa curentului electric), ohmmetrul (masoara rezistenta electrica) etc.



  • Aparatele de masurare si control magnetice masoara marimi magnetice sau alte marimi convertite in marimi magnetice. Exemple de astfel de aparate sunt: magnetometrul (masoara intensitatea campului magnetic), tensiometrul magnetic (masoara tensiunea magnetica), permeametrul (masoara permeabilitatea materialelor magnetice) etc.



  • Aparatele de masurare si control optice masoara marimi optice sau alte marimi convertite in marimi optice. Exemple de astfel de aparate sunt: luxmetrul (masoara intensitatea luminii), spectrometrul (masoara spectrul luminii), interferometrul (masoara lungimea de unda a luminii) etc.



Principii de functionare ale aparatelor de masurare si control




Aparatele de masurare si control functioneaza pe baza unor principii fizice sau chimice care permit transformarea marimii masurate intr-un semnal usor detectabil si interpretabil. Acest semnal poate fi analogic sau digital. Un semnal analogic este un semnal continuu care variaza proportional cu marimea masurata. Un semnal digital este un semnal discret care are doar doua valori posibile: 0 sau 1. Aparatele care folosesc semnale analogice se numesc aparate analogice. Aparatele care folosesc semnale digitale se numesc aparate digitale.


Exemple de principii fizice sau chimice folosite la aparatele de masurare si control sunt:


  • Principiul elasticitatii: se bazeaza pe proprietatea corpurilor elastice de a-si modifica forma sub actiunea unei forte exterioare si de a reveni la forma initiala dupa incetarea fortei. Exemple: resorturile tubulare folosite la manometre; lamele metalice folosite la balante; fire metalice folosite la dinamometre etc.



  • Principiul dilatarii termice: se bazeaza pe proprietatea corpurilor solide sau lichide de a-si modifica dimensiunile sub influenta temperaturii. Exemple: lichidele organice folosite la termometre; fire metalice folosite la termocupluri; benzi bimetalice folosite la termostate etc.



  • Principiul efectului termoelectric: se bazeaza pe proprietatea unor perechi metalice diferite conectate electric la capete sa produca o tensiune electrica dependenta de temperatura la jonctiune. Exemple: termocuplurile folosite la termometre electrice; pile termoelectrice folosite la calorimetre etc.



  • Principiul efectului piezoelectric: se bazeaza pe proprietatea unor cristale anizotrope sa produca o tensiune electrica dependenta de presiunea aplicata pe suprafata lor. Exemple: cristalele piezoelectrice folosite la microfoane; traductoare piezoelectrice folosite la sonare etc.



Principiul efectului fotoelectric: se bazeaza pe proprietatea unor materiale sensibile la lumina sa emita electroni sub actiunea radiatiei luminoase. Exemple: celulele fotoelectrice folosite la luxmetre; fotodiod


Caracteristici si functii ale aparatelor de masurare si control




Aparatele de masurare si control au anumite caracteristici si functii care le diferentiaza si le clasifica dupa criterii de performanta si calitate. Printre aceste caracteristici si functii se numara:


  • Precizia: este gradul de concordanta intre valoarea masurata si valoarea adevarata a marimii masurate. Precizia depinde de calitatea constructiva a aparatului, de conditiile de functionare si de metoda de masurare. Precizia se exprima prin eroarea maxima admisibila sau prin clasa de precizie.



  • Repetabilitatea: este capacitatea aparatului de a reproduce aceeasi valoare a marimii masurate in conditii identice de functionare. Repetabilitatea depinde de stabilitatea aparatului si de influenta factorilor perturbatori.



  • Sensibilitatea: este capacitatea aparatului de a detecta si indica variatii mici ale marimii masurate. Sensibilitatea depinde de raportul dintre variatia semnalului de iesire si variatia marimii masurate.



  • Rezolutia: este cea mai mica variatie a marimii masurate care poate fi detectata si indicata de aparat. Rezolutia depinde de diviziunea minima a scarii gradate sau a afisajului.



  • Rapiditatea: este capacitatea aparatului de a indica valoarea marimii masurate intr-un timp cat mai scurt dupa aplicarea acesteia. Rapiditatea depinde de timpul de raspuns al aparatului si de viteza de variatie a marimii masurate.



  • Fidelitatea: este capacitatea aparatului de a indica valoarea marimii masurate fara a o influenta sau modifica. Fidelitatea depinde de consumul propriu al aparatului si de gradul sau de izolare fata de mediul inconjurator.



Domenii de utilizare si exemple ale aparatelor de masurare si control




Aparatele de masurare si control sunt utilizate in diverse domenii de activitate, unde au roluri importante in asigurarea calitatii produselor si serviciilor, in optimizarea proceselor tehnologice, in prevenirea si eliminarea defectelor, in protectia mediului si sanatatii oamenilor. Printre aceste domenii se numara:


  • Industria: aparatele de masurare si control sunt folosite la fabricarea, testarea si intretinerea produselor industriale, cum ar fi piese mecanice, echipamente electrice, electronice, optice etc. Exemple: sublerele, micrometrele, manometrele, termometrele, ampermetrele, voltmetrele etc.



  • Agricultura: aparatele de masurare si control sunt folosite la monitorizarea si reglarea parametrilor climatici, hidrici, chimici etc. care influenteaza cresterea plantelor si animalelor. Exemple: higrometrele, pluviometrele, termohigrografele, pH-metrele etc.



  • Transportul: aparatele de masurare si control sunt folosite la verificarea si reglarea performantelor vehiculelor terestre, aeriene sau navale. Exemple: vitezometrele, tahometrele, altimetrele etc.



  • Comunicatiile: aparatele de masurare si control sunt folosite la transmiterea, receptionarea si procesarea informatiilor sub forma de semnale electrice sau optice. Exemple: osciloscoapele, multimetrele digitale, analizoarele spectrale etc.



  • Medicina: aparatele de masurare si control sunt folosite la diagnosticarea si tratarea bolilor prin masurarea unor parametri fiziologici sau biochimici ai organismului uman sau animal. Exemple: tensiometrele, termometrele medicale, electrocardiografele etc.



  • Educatia: aparatele de masurare si control sunt folosite la realizarea unor experimente didactice sau stiintifice care ilustreaza diverse fenomene fizice sau chimice. Exemple: balantele analitice, calorimetrele etc.



Norme si metode de masurare si control




Aparatele de masurare si control trebuie sa respecte anumite norme si metode de masurare si control care asigura validitatea si comparabilitatea rezultatelor obtinute. Normele si metodele de masurare si control sunt stabilite de organismele nationale sau internationale de metrologie legala sau stiintifica. Printre aceste norme si metode se numara:


  • Unitatile de masura: sunt marimi fizice sau chimice prestabilite care servesc ca etaloane pentru exprimarea valorilor altor marimi de aceeasi natura. Unitatile de masura sunt definite prin legi fizice sau prin conventii internationale. Exemple: metrul (unitatea de masura pentru lungime), kilogramul (unitatea de masura pentru masa), secunda (unitatea de masura pentru timp) etc.



  • Etaloanele: sunt dispozitive sau materiale care reprezinta valori fixe si cunoscute ale unor marimi fizice sau chimice si care servesc ca referinte pentru calibrarea sau verificarea aparatelor de masurare si control. Etaloanele pot fi primare (definite prin legi fizice sau conventii internationale) sau secundare (calibrate prin comparatie cu etaloane primare). Exemple: etalonul international al metrului, etalonul international al kilogramului etc.



  • Calibrarea: este operatia prin care se stabileste relatia dintre valoarea indicata de un aparat de masurare si control si valoarea corespunzatoare a marimii masurate, determinata cu ajutorul unui etalon. Calibrarea se efectueaza periodic sau ori de cate ori este necesar pentru a asigura precizia aparatului.



  • Verificarea metrologica: este operatia prin care se verifica daca un aparat de masurare si control respecta cerintele metrologice stabilite prin norme sau reglementari legale. Verificarea metrologica se efectueaza obligatoriu pentru aparatele care au implicatii in domeniile de sanatate, siguranta, protectia mediului, comert etc.



  • Masurarea directa: este metoda de masurare prin care se determina valoarea unei marimi fizice sau chimice prin comparatie directa cu o unitate de masura sau cu un etalon al acestei marimi. Exemple: masurarea lungimii cu o rigla gradata, masurarea masei cu o balanta etc.



  • Masurarea indirecta: este metoda de masurare prin care se determina valoarea unei marimi fizice sau chimice prin calcul matematic pe baza valorilor altor marimi care sunt in relatii functionale cu marimea cautata. Exemple: masurarea vitezei cu un cronometru si o rigla gradata, masurarea temperaturii cu un termocuplu etc.



Concluzii




Aparatele de masurare si control sunt dispozitive indispensabile in multe domenii de activitate, unde au roluri importante in asigurarea calitatii produselor si serviciilor, in optimizarea proceselor tehnologice, in prevenirea si eliminarea defectelor, in protectia mediului si sanatatii oamenilor. Aparatele de masurare si control pot fi clasificate dupa mai multe criterii, cum ar fi: marimea masurata, principiul de functionare, destinatia, precizia, constructia etc. Aparatele de masurare si control trebuie sa respecte anumite norme si metode de masurare si control care asigura validitatea si comparabilitatea rezultatelor obtinute. Aparatele de masurare si control pot fi masurate direct sau indirect, in functie de marimea masurata si de metoda de masurare. Aparatele de masurare si control reprezinta un domeniu vast si complex, care necesita cunostinte teoretice si practice din diverse ramuri ale stiintei si tehnicii. 6c859133af


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
1.png
bottom of page